Parental lock

A csornai csata hőseire emlékeztek

Kisalföld
0
57
Date: 2023. 06. 13.
Shares: 0 Forwards: 0 Embeds: 0
Category: news & politics
Share

Send
Add to list
To Quicklist To Favorites
Embed video

Create LOOP
Video LOOP GIF
99:99 sec

Custom 16:9 4:3 Original

2 10 20
OK
OK
Create snapshot
Report video
Reason for rejection:

A kérelem ellenőrzését követően a Videa elindítja a videó eltávolításának folyamatát.

REPORT
Date: 2023. 06. 13.
Shares: 0
Forwards: 0
Embeds: 0
Tags: csatacsorna
Category: news & politics

Történelmi esemény szemtanúi lehettek a csornaiak 1849. június 13-án: a szabadságharc egyik utolsó győztes csatáját vívták a honvédek a császári erők ellen. Kmety György ezredes irányította a magyar csapatokat, Wyss tábornok az ellenfelet. Az osztrák hadvezér a harctéren maradt, lőtt sebbel bukott le lováról holtan.

A városban számos 1848-1849-es emlékhely van. Több emlékeztet közülük a csornai csatára, például a Szent István téren állított Kmety-szobor, mely hazánkban az első volt. A Kmety György Társaság kezdeményezésére készült el, Domonkos Béla szobrászművész alkotása. Állítását többek között az önkormányzat és a Nemzeti Kulturális Örökség minisztériuma is támogatta. 1999. június 13-án, a csata 150. évfordulóján leplezték le.

Az önkormányzat minden évben tart megemlékezést a szobornál, így történt ez kedden is. A Rábaközi Honvéd Hagyományőrzők álltak díszőrséget Kmety György szobránál, míg a város vezetői elhelyezték a tisztelet koszorúját és a Városháza munkatársai mécseseket gyújtottak a hősök emlékére.